Kurczak z curry, migdałami ryżem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3199
Kurczak z curry, migdałami ryżem i szpinakiem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • pęczek szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Szpinak oraz piersi kurczaka umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną cebulę, 0,5 łyżki curry i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i zrumienić na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać mieloną papryczkę chili, curry, mielone migdały, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów