Jajka po benedyktyńsku z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1983
Jajka po benedyktyńsku z warzywami
fot. cabin12bc / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml pikantnego keczupu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać ugotowany wcześniej seler, pokrojoną paprykę, oprószyć mielonym majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wbić do tego jajka, posolić i smażyć pod przykryciem, aż się zaczną ścinać. Wtedy nałożyć na nie plastry sera żółtego i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Całość ściągnąć z ognia i dodać do składników. Na koniec polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów