Soczewica duszona w winie ze szpinakiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1162
Soczewica duszona w winie ze szpinakiem i cebulą
fot. Crystl / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy w zalewie
  • 4 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chleb przełożyć na talerz. Marchew, szpinak oraz łodygę selera umyć i osaczyć z wody. Marchew i łodygę selera pokroić na drobne kawałki. Cebulę czerwoną zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do chleba. Rozgrzać olej na patelni, dodać szpinak, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Soczewicę osączyć z zalewy, przesypać do rondla, zalać winem, dodać pokrojoną marchew oraz łodygę selera i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedzić, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do składników.

2 komentarze

brzmi interesujaco, ale czy moge dodac niskokaloryczne wino burnarj z naturalnych pomaranczy zamiast wina czerwonego ?

Możesz dodać jeśli tylko będzie Ci smakowało. Wg uznania

Podobne przepisy