Omlet ze szparagami, pomidorami i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2406
Omlet ze szparagami, pomidorami i papryką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g szparagów zielonych
  • 5 jajek
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi oraz łodygi selera naciowego zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w plastry i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski, dodać do nich mąkę, mleko, szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie roztrzepać. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, dodać do niej pokrojone warzywa, ale bez pomidorów, po czym zalać roztrzepanymi jajkami. Całość smażyć tylko z jednej strony do czasu, aż wszystko dokładnie się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i dodać do pokrojonych pomidorów. Potrawę posypać tartym serem żółtym oraz udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów