Tatar holenderski

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2688
Tatar holenderski
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 10 dag orzeszków pinii
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 kromki chleba razowego
  • 3 liście bazylii
  • 3 goździki mielone
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osaczyć z wody i pokroić drobno. Następnie dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa. Dodać do tego także mielone goździki, gałkę muszkatołową, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Chleb razowy pozbawić skórek i wysmarować majonezem. Na kromki z majonezem przełożyć uformowane ręcznie kotlety z wymieszanego mięsa. Połowę orzeszków pinii przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu (drugą połowę pozostawić) i smażyć przez 40 sekund. Potem orzeszki smażone zmieszać z niesmażonymi i posypać całą potrawę. Wszystko udekorować listkami bazylii

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów