Proso ze szparagami i migdałami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Proso ze szparagami i migdałami

    Dodane przez: arek

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 g prosa
  • 6 szparagów białych
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały seler
  • 1 por mały
  • 1 marchew
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Seler i marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Proso opłukać pod bieżąca wodą, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i gotować do czasu, aż napęcznieje i wchłonie cały bulion. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z odcedzonymi warzywami. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Szparagi zalać lekko osoloną woda, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Masło stopić na patelni, potem polać szparagi i wysypać tłuczone migdały. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy