Migdały z żurawiną i syropem trzcinowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 450 g syropu z trzciny cukrowej
  • 400 g migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Opis przygotowania

Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu pod przykryciem. Następnie ściągnąć je z ognia, przełożyć do miski i oprószyć solą morską. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Pokrojoną żurawinę dodać do solonych migdałów. Syrop z trzciny cukrowej zmieszać z cukrem brązowym i zalać składniki w misce. Wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się związały. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Gotowy deser podawać ze szklanką zimnego mleka.

0 komentarzy

Podobne przepisy