Marynowane ośmiornice podawane na ciepło

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2240
Marynowane ośmiornice podawane na ciepło
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 160 g marynowanych ośmiornic
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Marynowane ośmiornice odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej delikatnie mieszając ośmiornice. Po ok. 2 minutach dodać łyżkę masła, roztarty ząbek czosnku i wymieszać. Następnie wlać sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przełożyć na rozłożone na półmisku liście sałaty. Danie podawać z pieczywem.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy