Polenta z marchewką, szczypiorkiem i selerem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2431
Polenta z marchewką, szczypiorkiem i selerem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 l wody
  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Marchew, szczypiorek i łodygi selera umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Następnie marchew i pokrojony seler zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Zagotować 1 l wody z 2 łyżeczkami soli. Na gotującą się wodę wsypać połowę mąki kukurydzianej i pokrojony drobno szczypiorek. Całość gotować na średnim ogniu przez 15 minut i mieszać ruchem okrężnym drewnianą łyżką, aby się nie zrobiły się kluchy. Po tym czasie wsypać drugą połowę mąki kukurydzianej i gotować przez kolejne 15 minut, cały czas mieszając. Gotowa polenta powinna zgęstnieć i łatwo odchodzić od ścian garnka (gdyby gotowana polenta robiła się za twarda, należy wlać do gotowanych składników niewielką ilość wrzącej wody i dobrze rozmieszać). Następnie ściągnąć z ognia i nałożyć na talerz. Dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa i od razu podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów