Zupa z czarnej fasoli i jarmużu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2131
Zupa z czarnej fasoli i jarmużu
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 liście jarmużu
  • 2 pietruszki (korzeń i nać)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki pokroić drobno. Korzeń pietruszki pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić tego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do zeszklonej cebuli wraz z pokrojonym korzeniem pietruszki. Smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie smażone składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać liście jarmużu i gotować do miękkości. Osączoną fasolą zmiksować i dodać w połowie gotowania do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, octem oraz szczyptą cynamonu, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Zrumienione oprószyć solą, osączyć z tłuszczu i dodać do zupy. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów