Sałatka z topinamburu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5005
Sałatka z topinamburu
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 bulw topinamburu (słonecznika bulwiastego)
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 papryczka chili
  • garść bazylii
  • sol
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Bulwy słonecznika, bazylię i papryczkę dokładnie umyć i osączyć z wody. Bulwy obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Olej zmieszać z winem wytrawnym, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu, pokrojoną drobno papryczką chili i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Smażone migdały pokroić w cienkie plastry i dodać do wyciągniętych składników z lodówki. Dodać do tego pokrojona bazylię, po czym całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (1)

Świerzy topinambur ma chrupką konsystencję (jak rzodkiewka) jego smak jest jednak słodkawy z lekką nutą orzecha. Topinambur jest wskazany dla osób odchudzających się ponieważ zmniejsza indeks glikemiczny, wspomaga przemianę materii i powoduje uczucie sytości. Topinambur jest również wskazany dla diabetyków ponieważ nie zawiera cukru.

Podobne przepisy

Więcej przepisów