Popcorn z czekoladą i wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2053
Popcorn z czekoladą i wiśniami
fot. Pille - Nami-nami / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g konfitur wiśniowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście bazylii
  • 1 łyżka brandy
  • 1 szklanka kukurydzy na popcorn
  • sól

Opis przygotowania:

Rozgrzać mocno olej na patelni, dodać ziarna kukurydzy, całość szczelnie nakryć pokrywką i prażyć na małym ogniu do czasu, aż cała kukurydza napęcznieje. Wtedy ściągnąć z ognia, oprószyć solą i przełożyć do pucharków deserowych z konfiturę wiśniową. Brandy przelać do rondla, dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, rozpuścić na małym ogniu, ściągnąć z ognia i zalać pozostałe składniki. Całość udekorować listkami bazylii oraz prażonym popcornem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów