Gnocchi w sosie paprykowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3358
Gnocchi w sosie paprykowym
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 rzymska sałata
  • 1 łyżka grubo tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • Na sos paprykowy:
  • 120 ml śmietany 18 %
  • 50 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc i przełożyć stolnicę. Dodać do nich mąkę (trochę pozostawić do podsypania), wbić jajko i ręcznie wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować długi rulon, podsypać go mąką i pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kluski. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i zmiksować. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrane i pokrojone drobno szalotki, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać zmiksowaną paprykę, zalać wszystko bulionem warzywnym, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryka, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wlać śmietanę dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Całość udekorować liśćmi sałaty rzymskiej, posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki i tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów