Rosół z knedlami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Rosół z knedlami

    Dodane przez: arek

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 kalarepa
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka mięty
  • sól
  • pieprz
  • Na knedle:
  • 150 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 gałązka mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w plastry. Łodygę selera pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na połówki. Groszek zielony osączyć z zalewy. Lubczyk oraz miętę pokroić drobno. Następnie wszystkie pokrojone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać masło, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Gotowy przelać na talerz. Przygotować knedle: ser twarogowy zmieszać z mąką, wbić do tego jajko, dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz miętę i całość zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Z masy uformować łyżką podłużne kluski.
Zagotować 1 l lekko osolonej wody, wrzucić uformowane kluski i gotować przez 4 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do rosołu.

0 komentarzy

Podobne przepisy