Kalarepki nadziewane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3498

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kalarepki nadziewane

    Dodane przez: wd2005

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 125 ml śmietany 12%
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 4 małe kalarepy
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 pieczarki
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchew
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa i grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebule szalotki obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie kalarepki przekroić w górnej ich części, po czym zalać lekko osoloną wodą, postawić na średnim ogniu i gotować przez 15 minut (gotować bez górnych części kalarepy). Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i wydrążyć środki. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną szalotkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać tartą skórkę z cytryny, pokrojone pieczarki, marchew, wydrążone i pokrojone drobno środki kalarepy oraz pokrojoną paprykę. Całość zalać winem wytrawnym, wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko przełożyć do wydrążonych kalarepek, udekorować gałązkami tymianku i nakryć górną częścią odciętej kalarepy.

0 komentarzy

Podobne przepisy