Kalmary z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 0,5 kg mrożonych kalmarów
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, po czym zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i dodać do ryżu. Kalmary rozmrozić, dokładnie umyć, usunąć ze środka chrząstkę, a resztę pokroić w krążki. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kalmary. Gotować przez 3 minuty i odcedzić.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, curry, imbir, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego kalmary, doprawić do smaku pieprzem, solą i ponownie dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy