Zupa fasolowa i dynią piżmową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1524
Zupa fasolowa i dynią piżmową
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g dyni piżmowej
  • 10 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 ziemniaki
  • 2 szklanki białej fasoli
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 2 l lekko osolonej wody i moczyć przez 6 godzin. Namoczoną postawić na małym ogniu i gotować. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Dynię piżmową obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i dodać do gotowanych składników w połowie ich gotowania. Dodać do tego zielony groszek, pokrojony na kawałki por, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów