Risotto z pieczarkami i burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1816
Risotto z pieczarkami i burakami
fot. citymama / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 25 g pieczarek
  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanego, gorącego ryżu, wlać mleko kokosowe i dokładnie rozmieszać. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojone cebule. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z ryżem. Buraki zalać wodą, po czym ugotować je do miękkości, odcedzić (100 ml gotowanego wywaru z buraków pozostawić do polania ryżu), obrać ze skóry i poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte dodać do potrawy. Całość polać wywarem z gotowanych buraków i posypać natką zielonej pietruszki.

1 komentarz

Łatwe i pyszne danie. Zamiast 25g (chyba pomyłka :)) dałam 250g pieczarek. Buraki pokroiłam w kostkę. Polecam! :)

Podobne przepisy