Risotto z pieczarkami i burakami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Risotto z pieczarkami i burakami

    Dodane przez: iwona

    citymama / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 25 g pieczarek
  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanego, gorącego ryżu, wlać mleko kokosowe i dokładnie rozmieszać. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojone cebule. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z ryżem. Buraki zalać wodą, po czym ugotować je do miękkości, odcedzić (100 ml gotowanego wywaru z buraków pozostawić do polania ryżu), obrać ze skóry i poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte dodać do potrawy. Całość polać wywarem z gotowanych buraków i posypać natką zielonej pietruszki.

1 komentarz

odpowiedz

Łatwe i pyszne danie. Zamiast 25g (chyba pomyłka :)) dałam 250g pieczarek. Buraki pokroiłam w kostkę. Polecam! :)

Podobne przepisy