Tarta pistacjowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tarta pistacjowa

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki tłuczonych pistacji
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto na tartę: śmietanę, masło i cukier utrzeć na puszysta masę. Do utartej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto zwinąć w kulę, nakryć folią spożywczą i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Przygotować wypełnienie: jajka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać do tego syrop kukurydziany, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy i nadal ucierać przez 5 minut. Utarte składniki przełożyć do ciasta i całość posypać tłuczonymi pistacjami. Rozgrzać piekarnik do temp. 350 stopni i piec całość na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać ze śmietaną kremówką.

0 komentarzy

Podobne przepisy