Ryż z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1578
Ryż z boczkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną poszatkować na grubej tarce jarzynowej, potem sparzyć 3 szklankami lekko osolonego wrzątku i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie z ryżu uformować małe, okrągłe kotlety i zalać je sosem sojowym. Na uformowane kotlety ryżowe nałożyć plastry boczku, oprószyć je mielona papryką, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić i wyłożyć na boczek. Rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojony na kawałki szczypiorek, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, po czym również wyłożyć na boczek. Na koniec wyłożyć sparzoną wrzątkiem, czerwoną kapustę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów