Dorsz ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3089
Dorsz ze szpinakiem w sosie pomidorowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Filety dorsza oprószyć pieprzem, solą oraz mąką i smażyć na złoty kolor z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażona rybę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać rozmrożony szpinak, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać, smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Szczypiorek pokroić drobno, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, następnie dodać do tego bułkę tartą oraz szczyptę soli, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu, stale mieszając. Usmażone składniki dodać do potrawy.

Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojonego na drobne kawałki pomidora i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy i mielona paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów