Roti z awokado i krewetkami w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2327
Roti z awokado i krewetkami w sosie curry
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 4 kwiaty kwitnącego groszku
  • 1 awokado
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos curry:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 czerwona papryczka chili

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (ale pozostawić ogon). Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.

Przygotować roti: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ drobno. Mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym oraz szczyptą soli, dodać do tego awokado i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Masę wlewać przez lejek na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, wykonując dowolne ruchy ręką. Przelane składniki smażyć na małym ogniu tylko z jednej strony, do czasu całkowitego ścięcia się składników. Gotowe ściągnąć z ognia i póki są gorące, zawinąć w nie usmażone krewetki.

Przygotować sos curry: majonez wymieszać z curry, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z cała potrawą.

Danie udekorować kwiatkami groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów