Grzanki z brukselką, soją i majonezem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2183
Grzanki z brukselką, soją i majonezem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g czarnej soi
  • 30 g brukselki
  • 6 kromek chleba pszennego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję zalać 0,5 l lekko osolonej wody, moczyć przez 4 godziny, potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści liści, pokroić na połowy, po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smażyć grzanki z obu stron. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę, brukselkę oraz soję i całość smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Potem ściągnąć, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na grzanki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów