Żeberka z miodem, batatami, dynią i fasolką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2271
Żeberka z miodem, batatami, dynią i fasolką
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g miąższu z dyni
  • 50 ml miodu pitnego
  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku mielonego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Miąższ dyni pokroić drobno, dodać do niego masło, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić na małym ogniu do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i dokładnie rozetrzeć widelcem z ugotowanymi batatami. Roztarte składniki wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany ze skóry czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego żeberka, oprószyć pieprzem, solą i majerankiem, zalać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia, osączyć z
tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów