Fasolada

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 4.00, 2 głosy)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g fasoli białej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 820 ml wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki duże
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół suszonych
  • 1 liść laurowy
  • cukier, pieprz, sól do smaku

Opis przygotowania

Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, przepłukać i wsypać do garnka. Zalać ją czystą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodać do fasoli grubo posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w grube plastry, seler naciowy, czosnek, cukier, liść laurowy, suszone zioła oraz oliwę z oliwek. Pomidory rozgnieść widelcem i wlać razem z zalewą do garnka. Całość ponownie zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 55 minut, aż fasola będzie miękka. Potrawę doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem posypać oliwkami pokrojonymi w małe plasterki i udekorować natką pietruszki. Smacznego!

1 komentarz

odpowiedz

pycha! jedna z moich ulubionych potraw :) dodaję do ulubionych.