Dorsz po tajsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1789
Dorsz po tajsku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 200 ml tajskiego sosu chili
  • 3 cebule dymki
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gotowego sosu rybnego
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 ogórek
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • o,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Dorsza pokroić na kawałki, po czym posiekać drobno. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ryby wraz z drobno pokrojonymi paprykami oraz zielonym ogórkiem. Dymkę oraz czosnek obrać z skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Dodać do tego mieloną kolendrę, kminek, pastę krewetkową, wlać sos rybny i mleko kokosowe. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę. Sos chili przelać do malej miseczki i podawać z całą potrawą na jednym talerzu.

1 komentarz

Do smażenia ryb polecam olej z ryżu;]

Podobne przepisy