Bakłażany smażone z czerwoną papryką

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół suszonych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania

Bakłażany przekroić na pół, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wytrzeć sok papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażany. Po mniej-więcej 15 minutach dodać pokrojoną w średnią kostkę paprykę, cebulę pokrojoną w pióra i roztarty czosnek. Całość posypać łyżeczką cukru i szczyptą pieprzu. Dodać zioła, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. W rondelku zarumienić na odrobinie oliwy ziarna słonecznika przyprawione odrobiną soli, potem dodać go do warzyw na patelni. Wszystko wymieszać i podawać gorące.

1 komentarz

odpowiedz

zrobiłam wczoraj, bardzo dobre! dzieki za przepis

Podobne przepisy