Pierogi Momo z sosem sojowo-pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6933
Pierogi Momo z sosem sojowo-pomidorowym
fot. .::RMT::. / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonek kolendry
  • 1 przypraw garam masala
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Na sos sojowo-pomidorowy:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, mieloną kolendrę, przyprawę garam masala oraz olej i dokładnie wymieszać ręcznie.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć wymieszane składniki, a potem całość skręcić ruchem okrężnym. Następnie przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez 8 minut. Ugotowane wyłożyć na talerz.

Przygotować sos-sojowo-pomidorowy: ogórka i pomidory umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Dodać do tego sos sojowy, po czym wszystko zmiksować. Zmiksowany sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przelać do małej miseczki i podawać z pierogami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów