Zupa z rzeżuchy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1568
Zupa z rzeżuchy
fot. -Bert23- www.aerosolplanet.com / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek rzeżuchy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzeżuchę posiekać bardzo drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie zeszkloną przełożyć do garnka. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, posiekaną rzeżuchę, potem całość zalać 1 l bulionu warzywnego z kostki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego 1 łyżkę śmietany, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Dodać kolejną łyżkę śmietany, po czym całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów