Ciasto bananowe z czereśniami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2064
Ciasto bananowe z czereśniami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 6 czereśni
  • 2 szklanki mąki
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka pistacji
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski, dodać rozpuszczoną margarynę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i szczyptę soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko sojowe i wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć biszkoptami, po czym włożyć do tego wyrobione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 320 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i formy. Serek homogenizowany zmiksować mikserem i nałożyć na wierzch ciasta. Banany i czereśnie umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na ciasto. Dodać do tego czereśnie i posypać pistacjami. Wszystko polać syropem klonowym i wstawić do lodówki na 60 minut.

1 komentarz

do ilu stopni??!! 320??!!

Podobne przepisy