Risotto z burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2354
Risotto z burakami
fot. renaissancechambara / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 buraczki czerwone
  • 4 liścia bazylii
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 placki tortilli
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Buraczki czerwone dokładnie umyć, zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić (wodę z gotowania pozostawić), obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać wodą z zgotowanych buraczków, doprawić do smaku solą i ugotować na sypko. Potem odparować i połączyć z pokrojonymi buraczkami. Całość oprószyć pieprzem, wymieszać i przełożyć na talerz. Seler obrać ze skóry, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokroić w plastry i dodać do składników. Dodać do tego połamany na kawałki placek tortilli i całość udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów