Grzanki z boczkiem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2358
Grzanki z boczkiem i jajkiem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Plastry wędzonego boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć kromki chleba z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę grzanek, nałożyć na nie smażone wcześniej plastry boczku i wbić na każdą z nich jedno jajko, po czym oprószyć szczyptą soli i smażyć jedynie do momentu ścięcia białka. Żółtko powinno się rozpływać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy