Krokiety z serem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5078
Krokiety z serem i szynką
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 45 g masła
  • 50 g mąki
  • 60 g szynki
  • 60 g sera
  • 70 g suchej bułki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 250 ml oleju do smażenia

Opis przygotowania:

Mleko zagotować z solą i gałką muszkatołową. Masło stopić, dodać mąkę i podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i dodawać mleko powoli. Ponownie postawić na ogniu i przez cały czas doprowadzać do zgęstnienia. Zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, utarty ser i jedno żółtko. Ostudzić. Pozostałe jajko ubijaj cały czas na patelni. Z masy serowej uformuj kulki o wielkości mniej-więcej orzecha włoskiego. Zanurz w ubitym jajku i obtocz w bułce. Smaż krokiety do czasu, aż będą rumiane. Podawać gorące, osuszone wcześniej z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów