Kulki ryżowe z serem i pomidorami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kulki ryżowe z serem i pomidorami

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 10 dag tartego sera mozzarella
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mielonej bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż opłukać, zalać bulionem warzywnym, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ryżu. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami. Dodać do tego tarty ser mozzarella, pokrojoną natkę pietruszki (część pozostawić do posypania potrawy) i mieloną bazylię. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać tyle oleju na patelni, aby sięgał do włożonych do niego kulek. Po czym smażyć kulki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną natka zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy