Flan kokosowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka 2 %
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Opis przygotowania

Trzy łyżki cukru przesypać do rozgrzanego rondla na małym ogniu i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Następnie wlać do tego 1 łyżkę letniej wody i mieszać do czasu utworzenia się płynnego karmelu. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać go do odpowiedniej foremki. Mleko kokosowe oraz 2-procentowe przelać do garnka, dodać 2 łyżki cukru, aromat waniliowy, wymieszać i zagotować. Jajka wbić do drugiego garnka, roztrzepać trzepaczką, po czym wlać do tego gorące mleko i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać foremkę z karmelem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć, odciąć nożem od foremek i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynna masę. Potem ściągnąć z ognia, polać nią całość i oprószyć wiórkami kokosowymi.

2 komentarze

odpowiedz

Nie pieczemy w kąpieli wodnej

odpowiedz

A pieczemy to nie w kąpieli wodnej?

Podobne przepisy