Flan kokosowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Flan kokosowy
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka 2 %
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Trzy łyżki cukru przesypać do rozgrzanego rondla na małym ogniu i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Następnie wlać do tego 1 łyżkę letniej wody i mieszać do czasu utworzenia się płynnego karmelu. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać go do odpowiedniej foremki. Mleko kokosowe oraz 2-procentowe przelać do garnka, dodać 2 łyżki cukru, aromat waniliowy, wymieszać i zagotować. Jajka wbić do drugiego garnka, roztrzepać trzepaczką, po czym wlać do tego gorące mleko i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać foremkę z karmelem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć, odciąć nożem od foremek i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynna masę. Potem ściągnąć z ognia, polać nią całość i oprószyć wiórkami kokosowymi.

2 komentarze

Nie pieczemy w kąpieli wodnej

A pieczemy to nie w kąpieli wodnej?

Podobne przepisy