Cykoria z serem i daktylami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 cykoria
  • 100 g suszonych daktyli
  • 40 g białego sera twarogowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pęczek szczypiorku z dymką
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cykorię oraz dymkę umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Dymkę ze szczypiorkiem pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej dymki. Dodać do tego ser biały, śmietanę, doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, dokładnie rozetrzeć i nałożyć na liście cykorii. Daktyle pozbawić pestek, sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy