Falafel ze szpinakiem i oliwkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g ciecierzycy
  • 220 g szpinaku
  • 200 g dużych oliwek w zalewie
  • 15 dag białego sera
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę moczyć w 1 l lekko osolonej wody przez 6 godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek i cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i połączyć z ciecierzycą. Dodać do tego sezam, kmin, drobno pokrojoną kolendrę, sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Oliwki osączyć z zalewy. Ser biały rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany, dokładnie wymieszać i nadziać osączone oliwki. Nadziane nabić na patyczki szaszłykowe i połączyć z usmażonymi kulkami ciecierzycy. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym włożyć do rondla, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Odcedzony przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego 2 łyżki śmietany, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Gotowy ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy