Kalafior zapiekany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2984

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 plasterki sera żółtego
  • plasterki pomidora lub ananasa (można użyć szynki)
  • trochę masła
  • sos majonezowy ostry

Opis przygotowania:

Kalafiora obgotowujemy w całości w osolonej wodzie na półmiękko. Wyciągamy, studzimy i czekamy, aż woda ścieknie. Wierzch kalafiora lekko ścinamy. Smarujemy go masłem. Na wierzch układamy plasterki pomidora (ananasa, lub szynki) i przykładamy plastrami sera. Zapiekamy w mikrofalówce albo piekarniku. Kalafior podawać polany sosem majonezowym.

1 komentarz

Z pomidorami smakuje bardzo dobrze. Należy pamiętać, żeby nie gotować zbyt długo kalafiora - miękki jest niedobry.

Podobne przepisy