Moussaka

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 liść laurowy
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • Sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka
  • 85 g masła
  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g żółtego sera
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon, cukier, liść laurowy, sól i pieprz. Wymieszać i dusić przez około 15-20 minut. Na papierowym ręczniku osuszyć plastry bakłażana, a następnie obsmażyć je w oliwie z oliwek z obu stron. Tak przygotowane warzywa należy układać w formie kamionkowej w taki sposób, aby powstało kilka warstw przekładanych mięsem.

Przygotowanie sosu beszamelowego: masło rozpuścić w rondelku, ostudzić, rozprowadzić z mąką pszenną i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje należy dodać roztrzepane jajko. Ponownie wymieszać i polać nim potrawę.

Wszystko należy posypać startym, żółtym serem i piec przez ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Smacznego!

0 komentarzy