Meksykańskie łódki z orzo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2730
Meksykańskie łódki z orzo
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • 2 karczochy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cykoria
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron orzo opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Karczochy, cykorię oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Następnie karczochy zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, po czym odcedzić, pokroić drobno i połączyć z makaronem. Dodać do tego pokrojony szczypiorek. Śmietanę zmieszać z curry, szczyptą cynamonu, mieloną kolendrą, papryką i zalać makaron z karczochami. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody, pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić liście cykorii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów