Dorsz z grzankami i grzybami shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2597
Dorsz z grzankami i grzybami shitake
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g filetów z dorsza
  • 30 g brukselki
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Dorsza oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażonego osączyć z tłuszczu i dodać do brukselki. Kromki chleba pozbawić skórek, następnie natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego mocno oleju na patelni. Zrumienione dodać do składników. Grzyby shitake oczyścić, odciąć trzony, oprószyć solą i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać je do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów