Tuńczyk grillowany z sałatą i jajkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 filety z tuńczyka
  • 4 sucharki
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 główka sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • pęczek rukoli
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić bardzo drobno, po czym zmieszać ją z 4 łyżkami oliwy, pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb. Następnie dodać do tego pokrojonego w plastry tuńczyka i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie rybę przełożyć na aluminiową tackę i piec na grillu po 4 minuty z każdej strony. Sałatę oraz rukolę pokroić na drobne kawałki i zmieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz obraną i pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać grillowanego tuńczyka. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do pozostałych składników. Sucharki połamać na drobne kawałki i dodać do potrawy. Całość dokładnie wymieszać.

0 komentarzy

Podobne przepisy