Ciasto jogurtowo-cytrynowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1775
Ciasto jogurtowo-cytrynowe
fot. Monica Arellano-Ongpin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g masła
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Migdały dokładnie utłuc na drobną miazgę, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia. Masło ubić mikserem na jednolitą masę, dodać do niego cukier i nadal ubijając, wbijać po jednym jajku. Dodać do tego sparzoną wrzątkiem i otartą na drobnej tarce jarzynowej skórkę cytrynową, aromat waniliowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać sparzone migdały, wlać sok cytrynowy, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów