Ciasto jogurtowo-cytrynowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g masła
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Migdały dokładnie utłuc na drobną miazgę, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia. Masło ubić mikserem na jednolitą masę, dodać do niego cukier i nadal ubijając, wbijać po jednym jajku. Dodać do tego sparzoną wrzątkiem i otartą na drobnej tarce jarzynowej skórkę cytrynową, aromat waniliowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać sparzone migdały, wlać sok cytrynowy, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy