Fasola azuki z mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1573
Fasola azuki z mango
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej fasoli azuki
  • 2 mango
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 4 godziny w 2 l wody. Następnie zagotować na dużym ogniu w wodzie, w której się moczyła. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ognień na średni i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać 4 szklankami wody, ponownie zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 60 minut. Ugotowaną odcedzić (zostawić tylko niewielką ilość wody), dodać cukier i sól, postawić na małym ogniu i gotować, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na duże kawałki, które następne obtoczyć fasolą. Całość wstawić na 15 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów