Kushi dango w sosie sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1975
Kushi dango w sosie sojowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na sos sojowy:
  • 2,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać do miski i wlewać do niej powoli letnią wodę, cały czas mieszając ręcznie, aż powstanie elastyczna kula. Z dużej kuli uformować mniejsze i gotować je na parze przez 10 minut. Następnie nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz.
Przygotować sos sojowy: wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać sos sojowy i mieszać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i ściągnąć z ognia. Z gotowanych składników odebrać 2 łyżki gorącego wywaru, rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą i z powrotem wlać do całości. Wszystko wymieszać, zagotować i polać kulki na talerzu.

1 komentarz

A czy aby nie jest to bezmyślnie przetłumaczony z języka angielskiego przepis z najczęściej popełnianym błędem czyli zastąpieniem skrobi kukurydzianej przez mąkę kukurydzianą?

Podobne przepisy