Dango trójkolorowe

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9670
Dango trójkolorowe
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu malinowego
  • 30 g suszonej zielonej fasoli mung
  • 3 szklanki mąki ryżowej (można zmielić ryż)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Fasolę mung zmielić w młynku do pieprzu. Mąkę ryżową przesypać do miski, dodać do niej cukier puder i wlewać powoli wodę cały czas mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie podzielić je na trzy równe porcje. Do pierwszej porcji wsypać zmieloną fasolę mung i ponownie wyrobić ręcznie na jednolitą masę (podczas wyrabiania można dodać kilka kropel letniej wody, aby masa nie była za sucha). Do drugiej porcji wlać syrop malinowy i także wyrobić ręcznie. Trzecią pozostawić w niezmienionym kolorze. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i gotować na parze przez 10 minut.

Komentarze (3)

Nie wiem czy to wina ze zrobilam je za duze, czy co sie z nimi stalo ale tylko "skorka" od gory jest jadalna... reszta smakuje jak maka
Polecam zrobic mniejsze i gotowac troche dluzej

Wyszły twarde kluchy i smakuje jak mąka.

Dango nie można dobrze zrobić bez tofu

Podobne przepisy

Więcej przepisów