Krewetki w komosie ryżowej z sosem majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1979
Krewetki w komosie ryżowej z sosem majonezowym
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek tygrysich
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 cytryna
  • 1 główka sałaty
  • natka pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos majonezowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Komosę ryżową dokładnie opłukać, zalać 1,5 szklanki wody, ugotować i odparować. Sałatę oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, obtoczyć w komosie ryżowej i przełożyć na sałatę.

Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do miski . Dodać keczup, mieloną paprykę, pokrojony drobno czosnek, sok z cytryny oraz obranego i pokrojonego drobno ogórka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i przełożyć do malej miseczki. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów