Gnocchi w sosie mącznym ze śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 gałązki kopru włoskiego
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Na sos mączny:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka śmietany 12 %
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ręcznie ciasto. Z ciasta uformować długi rulon i ostrym nożem pociąć na 2-centymetrowe, ukośne kluski. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, na wrzątek wrzucić pokrojone kluski i gotować przez 2 minuty. Kluski powinny same wypłynąć na wierzch, wtedy odcedzić je przełożyć na talerz.
Przygotować sos mączny: bulion warzywny przelać na rozgrzaną patelnię, dodać mąkę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na kluski. Dwie łyżki śmietany przełożyć do miski, zmiksować, aby powstała piana, po czym szybko przełożyć na potrawę. Całość udekorować gałązkami kopru włoskiego.

0 komentarzy

Podobne przepisy