Zupa wonton

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1669
Zupa wonton
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 dag drobnych pieczarek
  • 5 dag solonych pistacji
  • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 papryczki czerwone chili
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • Na wontony:
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 30 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Marchew, papryczkę oraz por umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Bulion warzywny przelać do garnka, dodać pokrojoną marchew i zagotować. Następnie dodać pokrojone pieczarki, por oraz pistacje. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować przez 4 minuty na małym ogniu.
Przygotowanie wontonów: szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i połączyć z mięsem mielonym. Dodać do tego imbir mielony, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na kwadraty, na które należy wyłożyć kulki i zawinąć całość. Zagotować 1 l wody i wrzucić na wrzątek zawinięte wontony. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystko zalać ugotowaną wcześniej zupą i posypać pokrojoną papryczką chili.

0 komenatrzy

Podobne przepisy