Wontony z makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2087
Wontony z makaronem ryżowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kapusta chińska
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • Na wontony:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 dag krewetek mrożonych
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, dodać sos sojowy i ugotować do miękkości. Następnie makaron odcedzić i wyłożyć na talerz, natomiast gotowaną wodę z sosem pozostawić, dodać do niej opłukaną kapustę chińską, zagotować i całością zalać makaron na talerzu.

Przygotować ciasto na wontony: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej letnią wodę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w kwadraty.

Mięso mielone przełożyć do miski. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do mięsa wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą oraz olejem sezamowym. Doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Dwie łyżki wymieszanych składników pozostawić, a z reszty ręcznie uformować kulki. Uformowane kulki nałożyć na kwadraty ciasta i razem pozawijać. Zagotować 1 l wody, następnie na wrzątek wrzucić zawinięte ciasto. Gotować przez 3 minuty, odcedzić i dodać do potrawy. Pozostawione 2 łyżki wymieszanego mięsa zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju i dodać do całości. Danie oprószyć mieloną papryką oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów